JOAN BIARNÉS: Esperar, enquadrar y disparar! (1953-1969), exposición que se presenta en el Arxivo Histórico de Terrassa y Comarcal del Vallés Occidental, en el mes de octubre del 2017. En concreto es una muestra de 60 fotografias del fondo Joan Biarnés, relacionado con el ambiente deportivo terrassenc de las décadas 50 y 60 del siglo XX.

Joan Biarnés y Jornet neix a Barcelona, el 29 de juliol 1909 i mor a Terrassa, el mes d’abril 1969, a l’edat de 59 anys. El seu fons fotogràfic arriba a l’Arxiu Municipal arran de la donació, per part de Joana y Montserrat Biarnés Florensa, filles del fotògraf, l’any 2016 a l’Ajuntament de Terrassa.

El fons fotogràfic format per 17.633 clixés negatius de 35mm de temàtica esportiva terrassenca y imatges d’esdeveniments socials dels anys 1953-1969, ha estat digitalitzat, descrit y tractat a l’Arxiu Municipal de Terrassa.

Aquest fons fotogràfic pren rellevància, donat que les fotografies esportives són difícils d’aconseguir y d’agrupar en els arxius públics. La majoria de les fotografies esportives es troben en els àlbums familiars, en els clubs y federacions esportives. Les imatges d’esdeveniments esportius estan molt disgregades y fa difícil la seva difusió y l’accés. Aconseguir que aquest material gràfic arribi als arxius públics en facilitaria la difusió y conservació. Per aquest motiu els arxius públics, han iniciat una campanya Internacional de recollida de fons documentals d’entitats esportives a tot el món, sota l’etiqueta #femesportarxiu, a la qual els arxius de Terrassa ens hi adherim.

El text del catàleg és d’Ana Fernández Álvarez, doctora en història de l’art, investigadora entusiasta, qui ha realitzat un treball de recerca de l’obra de Joan Biarnés y que ha col•laborat intensament en la realització de l’exposició.

El Ayuntamiento de Terrassa y la Diputación de Barcelona patrocinan esta exposición.

Créditos

Organitzación: Arxiu Municipal de Terrassa (AMAT) - Ajuntament de Terrassa

Colaboración: Diputació de Barcelona | VM Foto

Coordinación: Teresa Cardellach (AMAT) | Montserrat Cuyàs (AMAT)

Documentación: Ana Fernández Álvarez

Digitalización: Adhoc i VM fotos

Producción y diseño web: Marc Hernández Güell (MHG produccions)

Programación: Imma Llobet (MHG produccions)