JOAN BIARNÉS: Esperar, enquadrar i disparar! (1953-1969), exposició que es presenta a l’Arxiu Històric de Terrassa i Comarcal del Vallès Occidental, el mes d’octubre del 2017. En concret és una mostra de 60 fotografies del fons Joan Biarnés, relacionat amb l’ambient esportiu terrassenc dels de les dècades 50 i 60 del segle XX.

Joan Biarnés i Jornet neix a Barcelona, el 29 de juliol 1909 i mor a Terrassa, el mes d’abril 1969, a l’edat de 59 anys. El seu fons fotogràfic arriba a l’Arxiu Municipal arran de la donació, per part de Joana i Montserrat Biarnés Florensa, filles del fotògraf, l’any 2016 a l’Ajuntament de Terrassa.

El fons fotogràfic format per 17.633 clixés negatius de 35mm de temàtica esportiva terrassenca i imatges d’esdeveniments socials dels anys 1953-1969, ha estat digitalitzat, descrit i tractat a l’Arxiu Municipal de Terrassa.

Aquest fons fotogràfic pren rellevància, donat que les fotografies esportives són difícils d’aconseguir i d’agrupar en els arxius públics. La majoria de les fotografies esportives es troben en els àlbums familiars, en els clubs i federacions esportives. Les imatges d’esdeveniments esportius estan molt disgregades i fa difícil la seva difusió i l’accés. Aconseguir que aquest material gràfic arribi als arxius públics en facilitaria la difusió i conservació. Per aquest motiu els arxius públics, han iniciat una campanya Internacional de recollida de fons documentals d’entitats esportives a tot el món, sota l’etiqueta #femesportarxiu, a la qual els arxius de Terrassa ens hi adherim.

El text del catàleg és d’Ana Fernández Álvarez, doctora en història de l’art, investigadora entusiasta, qui ha realitzat un treball de recerca de l’obra de Joan Biarnés i que ha col•laborat intensament en la realització de l’exposició.

L’Ajuntament de Terrassa i la Diputació de Barcelona patrocinen aquesta exposició.

Crèdits

Organització: Arxiu Municipal de Terrassa (AMAT) – Ajuntament de Terrassa

Col·laboració: Diputació de Barcelona | VM Foto

Coordinació: Teresa Cardellach (AMAT) | Montserrat Cuyàs (AMAT)

Documentació: Ana Fernández Álvarez

Digitalització: Adhoc i VM fotos

Producció i disseny web: Marc Hernández Güell (MHG produccions)

Programació: Imma Llobet (MHG produccions)